Wat is kleurtemperatuur?

 

De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt meestal uitgedrukt in kelvin (K). Ook wordt kleurtemperatuur wel eens uitgedrukt in mired en dit staat voor micro reciprocal degree. Het voordeel van mired is dat er eenvoudiger mee te rekenen is dan met kelvin. Volgens de verschuivingswet van Wiem neemt de golflengte van het uitgestraalde licht af met toenemende temperatuur. Blauwachtig licht heeft een korte golflengte en een hogere kleurtemperatuur dan roodachtig licht. Het bijzondere is dat dit juist weer tegengesteld is aan de indruk die de mens van het licht krijgt. Licht met een lage kleurtemperatuur wordt doorgaans als warmer ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur van een lichtbron verwijst naar de kleur van het licht dat de lichtbron uitstoot. Hoe hoger de hoeveelheid kelvin hoe witter het licht zal zijn.

 

Verschil tussen koud en warm licht

 

Kelvin wordt gemeten op een schaal van 1000 tot 12.000. Temperaturen van 2000 K of 3000 K zijn zogenaamde warme kleuren. Ze geven aangename gele of oranje gloed. De meer koude kleuren zijn kleuren met een temperatuur van 3.300 K tot 5.300 K. Zij geven een verfrissende tint die de focus goed vasthoudt. Kleurtemperaturen van 5.300 K of meer noemen we daglicht. Deze kleuren hebben een blauwe tint en worden vaak gebruikt op plekken waar het detail een grote rol speelt.

Het belang van kleurtemperatuur

Als u nieuwe verlichting wil kiezen of een lichtontwerp maakt, dan is het belangrijk om rekening te houden met de juiste kleurtemperatuur. De keuze van de lichtkleur zal namelijk de sfeer van de gehele ruimte bepalen. Zo zullen warme kleurtemperaturen een knusse, ontspannen en intieme sfeer creëren. De warme kleurtemperaturen zijn geschikt voor in huis, maar ook restaurants, hotels of bars. De meer koude kleurtemperaturen geven een energieboost. Ze verhogen de concentratie en worden daarom vaak gebruikt in scholen en kantoren of in magazijnen. Wilt u hulp bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur voor uw winkel, kantoor of voor thuis? Schakel de hulp in van BAVA Light Concepts bij het creëren van een lichtplan zodat het resultaat volledig aansluit bij uw verwachtingen en wensen.

 

Kleurtemperatuur dimmen

 

Er zijn steeds meer producten die de gebruiker een bredere optie bieden. De ontwikkeling van de ledlamp draagt daar in belangrijke mate aan bij. Een ledlamp kan namelijk worden gedimd. Hierdoor kan er een warmer en zachter licht ontstaan en kunt u wisselen tussen koele en warme kleuren. Hiermee kunt u de sfeer van de ruimte dus in een handomdraai aanpassen aan uw wensen. De slaapkamer die ook als werkkamer dient verlicht u dusdanig dat er goed kan worden gelezen. Op andere momenten kunt u deze kamer een warme en intieme sfeer geven door het licht te dimmen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere ruimtes in huis, in winkels of kantoren. De mogelijkheid om ledlampen te dimmen maakt dat u niet voor één kleurtemperatuur hoeft te kiezen, maar deze kunt aanpassen aan de wensen van het moment.

 

Stuur een bericht
  BAVA Light Concepts
  Sylvain Poonsstraat 14
  2548 XX Den Haag

  • Openingstijden
  • Maandag:gesloten
  • Telefonisch bereikbaar
  • Dinsdag:10.00-17.00
  • Woensdag:10.00-17.00
  • Donderdag:10.00-17.00
  • Vrijdag:10.00-17.00
  • Zaterdag:10.00-17.00
  • Zondag:gesloten

  Ontvang gratis lichtadvies t/m 31 juni!


  Laat uw ruimte stralen met ons gratis lichtadvies tot 31 juni! Onze experts bekijken zorgvuldig de kenmerken en functies van uw ruimte om op maat gemaakt advies te bieden. Ontdek de perfecte plaatsing en stijlvolle verlichting die past bij uw behoeften. Maak nu een afspraak en geef uw ruimte het licht dat het verdient!

  Bovendien kunt u profiteren van kortingen tot 50% op diverse winkelmodellen .

  Klik hier

  Dit zal sluiten in 20 seconden

  Contactform