Het kiezen van de juiste fitting voor een lamp is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed past en veilig kan worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten fittingen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende soorten fittingen bespreken die worden gebruikt voor lampen. We zullen de kenmerken, voordelen en toepassingen van elke fitting verkennen, zodat je beter geïnformeerd bent bij het maken van je volgende verlichtingskeuze.

Wat is een lampfitting?

Een lampfitting is het deel van de lamp dat de lamp vasthoudt en verbindt met het elektrische circuit. Het is meestal gemaakt van metaal of kunststof en heeft een specifieke vorm en grootte die overeenkomt met de fittinghouder in de lamp. Verschillende soorten fittingen hebben verschillende vormen en afmetingen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten lampen.

E27-fitting

De E27-fitting is een van de meest voorkomende fittingen voor lampen. Het heeft een schroefdraad en een diameter van 27 millimeter. Deze fitting wordt vaak gebruikt in traditionele gloeilampen, maar is ook compatibel met LED-lampen en spaarlampen. De E27-fitting is gemakkelijk te installeren en biedt een stevige verbinding tussen de lamp en de fittinghouder.

Toepassingen van de E27-fitting

De E27-fitting wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, zoals huishoudelijke verlichting, commerciële verlichting en buitenverlichting. Het is geschikt voor hanglampen, tafellampen, vloerlampen en plafondarmaturen. Dankzij de populariteit en brede beschikbaarheid van de E27-fitting zijn er veel verschillende lampontwerpen om uit te kiezen.

E14-fitting

De E14-fitting, ook bekend als de kleine schroeffitting, heeft een diameter van 14 millimeter. Het wordt vaak gebruikt in kleinere lampen en is compatibel met gloeilampen, LED-lampen en spaarlampen. De E14-fitting heeft een schroefdraad en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd.

Toepassingen van de E14-fitting

De E14-fitting wordt veel gebruikt in decoratieve lampen, zoals tafellampen, kroonluchters en wandlampen. Vanwege de compacte afmetingen van de fitting is deze ideaal voor lampen waarbij de ruimte beperkt is. Het wordt ook vaak gebruikt in kleine apparaten, zoals koelkasten, ovens en afzuigkappen.

GU10-fitting

De GU10-fitting is een veelvoorkomende fitting voor spotverlichting. Het heeft een bajonetsluiting en wordt vastgezet door de lamp een kwartslag te draaien. De GU10-fitting heeft een stevige verbinding en is populair vanwege de mogelijkheid om de lamp eenvoudig te verwisselen.

Toepassingen van de GU10-fitting

De GU10-fitting wordt vaak gebruikt in spotjes en inbouwarmaturen. Het is ideaal voor accentverlichting en kan worden gebruikt om bepaalde objecten of gebieden in een ruimte te benadrukken. Dankzij de draaivergrendeling is het ook handig voor plekken waar regelmatig lampvervanging nodig is, zoals galerijen en winkels.

G9-fitting

De G9-fitting is een bipin-fitting met twee pinnen aan de onderkant van de lamp. Het heeft een compact formaat en wordt vaak gebruikt in kleinere lampen, zoals bureaulampen en wandlampen. De G9-fitting biedt een veilige en stabiele verbinding.

Toepassingen van de G9-fitting

De G9-fitting wordt meestal gebruikt in decoratieve armaturen en taakverlichting. Het is populair vanwege het compacte formaat en wordt vaak gebruikt in moderne lampontwerpen. De G9-fitting kan ook worden gevonden in sommige kroonluchters en plafondventilatoren.

MR16-fitting

De MR16-fitting, ook bekend als de bipin-fitting, wordt vaak gebruikt in spotverlichting en trackverlichting. Het heeft twee pinnen aan de onderkant van de lamp en wordt op zijn plaats gehouden door een fittinghouder. De MR16-fitting biedt een stevige verbinding en maakt het mogelijk om de hoek van de lichtbundel aan te passen.

Toepassingen van de MR16-fitting

De MR16-fitting wordt veel gebruikt in commerciële en residentiële omgevingen waar gerichte verlichting gewenst is. Het wordt vaak gebruikt in musea, winkels en galerijen om kunstwerken of specifieke objecten te verlichten. De verstelbare lichtbundel maakt het mogelijk om de focus van de verlichting aan te passen.

B22-fitting

De B22-fitting, ook wel de bajonetfitting genoemd, is een veelgebruikte fitting in het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Het heeft een bajonetsluiting en wordt vastgezet door de lamp een kwartslag te draaien. De B22-fitting biedt een stevige verbinding en is gemakkelijk te installeren.

Toepassingen van de B22-fitting

De B22-fitting wordt vaak gebruikt in huishoudelijke verlichtingstoepassingen, zoals tafellampen, plafondarmaturen en buitenverlichting. Het is een populaire fitting vanwege de brede beschikbaarheid en compatibiliteit met verschillende soorten lampen. Veel traditionele gloeilampen in het VK gebruiken de B22-fitting.

G4-fitting

De G4-fitting is een kleine bipin-fitting die wordt gebruikt in compacte lampen. Het heeft twee pinnen aan de onderkant van de lamp en biedt een stabiele verbinding. De G4-fitting wordt vaak gebruikt in onder andere kastverlichting, bureaulampen en accentverlichting.

Toepassingen van de G4-fitting

De G4-fitting wordt voornamelijk gebruikt in kleine lampen waar ruimte beperkt is. Het is populair in meubelverlichting, zoals vitrines en boekenplanken. Door het compacte formaat is het ook geschikt voor gebruik in caravans, boten en andere voertuigen.

G13-fitting

De G13-fitting, ook bekend als de T8-fitting, wordt voornamelijk gebruikt in tl-verlichting. Het heeft twee pinnen aan beide uiteinden van de lamp en biedt een stevige verbinding. De G13-fitting is gemakkelijk te installeren en wordt vaak gebruikt in commerciële en industriële omgevingen.

Toepassingen van de G13-fitting

De G13-fitting wordt veel gebruikt in kantoren, magazijnen en parkeergarages. Het is geschikt voor lineaire tl-buizen en wordt vaak gevonden in systeemplafonds. De G13-fitting biedt een efficiënte en duurzame verlichtingsoplossing voor grotere ruimtes.

GX53-fitting

De GX53-fitting is een platte fitting die wordt gebruikt in compacte verlichtingsarmaturen. Het heeft een draaivergrendelingssysteem en is gemakkelijk te installeren. De GX53-fitting wordt vaak gebruikt in onder andere kastverlichting, meubelverlichting en traptredenverlichting.

Toepassingen van de GX53-fitting

De GX53-fitting is ideaal voor toepassingen waar een laag profiel vereist is. Het wordt vaak gebruikt in inbouwarmaturen en armaturen waar beperkte ruimte beschikbaar is. De GX53-fitting kan ook worden gevonden in onderbouwverlichting en accentverlichting in de keuken.

R7s-fitting

De R7s-fitting is een lineaire fitting die wordt gebruikt in halogeenlampen en led-lineaire lampen. Het heeft twee contactpunten aan de onderkant van de lamp en biedt een veilige verbinding. De R7s-fitting is populair vanwege de brede toepassingsmogelijkheden en de mogelijkheid om een heldere en intense verlichting te leveren.

Toepassingen van de R7s-fitting

De R7s-fitting wordt vaak gebruikt in schijnwerpers, vloerlampen en buitenverlichting. Het is geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen waar krachtige verlichting nodig is. De R7s-fitting is ook te vinden in sommige veiligheidsverlichtingstoepassingen.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste lampfitting is het belangrijk om rekening te houden met de vereisten van je verlichtingsproject. Verschillende fittingen hebben verschillende eigenschappen en toepassingen. Of je nu op zoek bent naar een standaard fitting voor algemene verlichting of een gespecialiseerde fitting voor accentverlichting, er is altijd een fitting die aan je behoeften voldoet.

Het kennen van de verschillende soorten fittingen en hun toepassingen stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken bij het kopen van lampen en verlichtingsarmaturen. Vergeet niet om de compatibiliteit van de fitting met de lamp en het armatuur te controleren voordat je een aankoop doet.

Stuur een bericht
  BAVA Light Concepts
  Sylvain Poonsstraat 14
  2548 XX Den Haag

  • Openingstijden
  • Maandag:gesloten
  • Telefonisch bereikbaar
  • Dinsdag:10.00-17.00
  • Woensdag:10.00-17.00
  • Donderdag:10.00-17.00
  • Vrijdag:10.00-17.00
  • Zaterdag:10.00-17.00
  • Zondag:gesloten

  Ontvang gratis lichtadvies t/m 31 juni!


  Laat uw ruimte stralen met ons gratis lichtadvies tot 31 juni! Onze experts bekijken zorgvuldig de kenmerken en functies van uw ruimte om op maat gemaakt advies te bieden. Ontdek de perfecte plaatsing en stijlvolle verlichting die past bij uw behoeften. Maak nu een afspraak en geef uw ruimte het licht dat het verdient!

  Bovendien kunt u profiteren van kortingen tot 50% op diverse winkelmodellen .

  Klik hier

  Dit zal sluiten in 20 seconden

  Contactform