Verlichting is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en er zijn verschillende soorten lampen beschikbaar om aan onze behoeften te voldoen. Drie veel voorkomende soorten lampen zijn LED-, halogeen- en gloeilampen. Elk van deze lampen heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, evenals verschillen in energieverbruik, levensduur en lichtkwaliteit.

Verschillen tussen LED, Halogeen en Gloeilampen

 1. Gloeilampen: Gloeilampen zijn de oudste en meest traditionele vorm van verlichting. Ze bevatten een gloeidraad van wolfraam die oplicht wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. Helaas zijn gloeilampen niet erg energiezuinig; ze produceren veel warmte en verbruiken veel elektriciteit. Hierdoor hebben ze een korte levensduur en moeten ze regelmatig worden vervangen. Door hun inefficiƫntie zijn gloeilampen geleidelijk aan uitgefaseerd in veel landen.
 2. Halogeenlampen: Halogeenlampen zijn een verbeterde versie van de gloeilamp. Ze werken op een vergelijkbaar principe, maar in plaats van een wolfraam gloeidraad bevatten ze een kleine hoeveelheid halogeengas om de verdamping van wolfraam te verminderen. Hierdoor gaan halogeenlampen iets langer mee dan gloeilampen, maar ze zijn nog steeds niet bijzonder energiezuinig en produceren ook veel warmte. Hoewel ze goedkoper zijn dan LED-lampen, zijn halogeenlampen niet zo efficiƫnt en worden ze steeds minder gebruikt.
 3. LED-lampen: LED staat voor Light Emitting Diode, wat een halfgeleiderapparaat is dat licht uitzendt wanneer er stroom doorheen gaat. LED-lampen zijn de meest energiezuinige en duurzame optie van de drie. Ze gebruiken tot 80% minder energie dan gloeilampen en halogeenlampen en hebben een veel langere levensduur. LED-lampen kunnen tot wel 25 keer langer meegaan dan gloeilampen, wat betekent dat ze minder vaak hoeven te worden vervangen en op de lange termijn kostenbesparend zijn. Bovendien produceren LED-lampen weinig warmte, waardoor ze veiliger zijn in gebruik.

Conclusie

In conclusie bieden LED-lampen aanzienlijke voordelen ten opzichte van halogeen- en gloeilampen vanwege hun energiezuinigheid, langere levensduur en lagere warmteproductie. Hoewel LED-lampen mogelijk duurder zijn in aanschaf, zijn ze op de lange termijn een verstandige investering vanwege hun energiebesparende eigenschappen en duurzaamheid. Door over te schakelen naar LED-verlichting kunnen we niet alleen onze energierekeningen verlagen, maar ook ons steentje bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld.

Stuur een bericht  BAVA Light Concepts
  Sylvain Poonsstraat 14
  2548 XX Den Haag

  • Openingstijden
  • Maandag:gesloten
  • Telefonisch bereikbaar
  • Dinsdag:10.00-17.00
  • Woensdag:10.00-17.00
  • Donderdag:10.00-17.00
  • Vrijdag:10.00-17.00
  • Zaterdag:10.00-17.00
  • Zondag:gesloten

  Ontvang gratis lichtadvies t/m 31 maart!


  Laat uw ruimte stralen met ons gratis lichtadvies tot 31 maart! Onze experts bekijken zorgvuldig de kenmerken en functies van uw ruimte om op maat gemaakt advies te bieden. Ontdek de perfecte plaatsing en stijlvolle verlichting die past bij uw behoeften. Maak nu een afspraak en geef uw ruimte het licht dat het verdient!

  Bovendien kunt u profiteren van kortingen tot 50% op diverse winkelmodellen .

  Klik hier

  This will close in 20 seconds

  Contactform