Waarom led verlichting kan flikkeren

Het is een bekend verschijnsel: knipperende LED lampen Dit is vaak erg irritant en veel mensen vragen zich dan ook af waarom led verlichting kan flikkeren en wat eraan te doen is. Het knipperen van led verlichting kan verschillende oorzaken hebben, die wij hierna zullen behandelen. BAVA Light Concepts is vaak in staat te achterhalen waarom uw led verlichting knippert maar niet altijd. Het beste kunt u terug gaan naar de partij waar u de led verlichting heeft aangeschaft zodat het probleem kan worden opgelost.

Oorzaken van knipperende flikkerende led verlichting

Om te beginnen is het van cruciaal belang te begrijpen dat de kwaliteit van de dimbaarheid wordt bepaald door de leddimmer, de ledlampen en het stroomnet.

Een van de belangrijkste oorzaken van flikkerende led verlichting is het gebruik van onjuiste producten. Zo kan het zijn dat u een led dimmer gebruikt maar daarbij de verkeerde lampen heeft gekozen. Lampen die niet dimbaar zijn kunnen niet worden gedimd, ook niet met een led dimmer. Ook kan de driver van een inbouwspot of opbouwspot niet dimbaar zijn met hetzelfde resultaat: flikkerende led lampen. Laat u daarom goed adviseren bij de aanschaf van uw led-dimmer en bijbehorende lampen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van flikkerende led verlichting is een lekspanning in het net. Vaak gaat het om aan klein verschil van 0,5 Watt of 1 Watt en dit valt niet op als men 4 halogeenlampen van 50 Watt gebruikt. Worden deze lampen echter vervangen door led lampen van 5 Watt die vervolgens worden terug gedimd, dan kan dit zorgen voor problemen. De lamp kan dan gaan flikkeren of kort knipperen. Dit soort problemen kunt u oplossen door een led dimstabilisator te plaatsen.

Een LED dimstabilisator corrigeert spanningsverschillen en voegt een beetje (0,5W) vermogen toe aan uw LED lamp, waardoor veel van uw problemen worden opgelost. Een uitgebreidere uitleg over welke problemen met deze stabilisator kunnen worden opgelost vindt u hieronder.

Wanneer dimstabilisator gebruiken?

De LED-dimstabilisator voorkomt knipperen (aan/uit) in het laagste en hoogste lichtniveau, vermindert schommelingen (harder/zachter/harder) in elk lichtniveau, verbetert de dimbaarheid (verder terugdimmen), en voorkomt nagloeien van de LED-lamp (ondanks dat deze is uitgeschakeld).

Knipperende led lampen
Er is een verschil in de manier waarop ledlampen flikkeren of flitsen. Is er een stroboscopisch effect (aan/uit) in de laagste of hoogste lichtstand (in combinatie met een dimschakelaar) op uw ledlampen? U kunt dit aanpakken door de dimstabilisator te gebruiken.

Is het mogelijk dat uw ledlampen knipperen (aan/uit/aan/uit) in elk lichtniveau, ongeacht de instelling van de dimmer? Dan is uw led-lamp niet dimbaar en hebt u toch geprobeerd hem te dimmen. Een andere mogelijkheid is dat uw led lampen wel dimbaar zijn, maar dat u geen (of de verkeerde) led dimmer gebruikt.

Er zijn nog tal van andere oorzaken denkbaar die ervoor zorgen dat de led verlichting knippert. Zo kan het zijn dat de trafo te weinig vermogen heeft of dat u gebruikt maakt van een filament-ledlamp. Deze zijn namelijk erg lastig, zelfs met een goede led-dimmer. Een andere mogelijkheid is dat u een verkeerde dimmer gebruikt. Heeft u gekozen voor gloeilamp dimmer of halogeen dimmer dan is een minimaal vermogen van 40 tot 60 Watt nodig om deze lampen goed te kunnen dimmen. Wordt er een 70 Watt LED dimmer op deze lampen aangesloten en besluit u die vervolgens te dimmen tot 20%, dan blijft er nog maar 14 Watt aan totaal vermogen over. Er komt nu onder het minimale voltage dat is vereist waardoor de dimmer gaat flikkeren.

Laat u gedegen adviseren

Bij BAVA Light Concepts kunnen wij ervoor zorgen dat u geen last heeft van flikkerende led verlichting. Wij zorgen voor de juiste producten: de juiste dimmer en de juiste lampen. U bent u er zeker van dat u geen last zult hebben van het irritante geflikker van led verlichting. Kom eens kijken bij ons in de showroom naar alle mogelijkheden waarbij wij u natuurlijk graag vrijblijvend informeren en adviseren over alle mogelijkheden van prettige led verlichting.

Stuur een bericht
  BAVA Light Concepts
  Sylvain Poonsstraat 14
  2548 XX Den Haag

  • Openingstijden
  • Maandag:gesloten
  • Telefonisch bereikbaar
  • Dinsdag:10.00-17.00
  • Woensdag:10.00-17.00
  • Donderdag:10.00-17.00
  • Vrijdag:10.00-17.00
  • Zaterdag:10.00-17.00
  • Zondag:gesloten

  Ontvang gratis lichtadvies t/m 31 juni!


  Laat uw ruimte stralen met ons gratis lichtadvies tot 31 juni! Onze experts bekijken zorgvuldig de kenmerken en functies van uw ruimte om op maat gemaakt advies te bieden. Ontdek de perfecte plaatsing en stijlvolle verlichting die past bij uw behoeften. Maak nu een afspraak en geef uw ruimte het licht dat het verdient!

  Bovendien kunt u profiteren van kortingen tot 50% op diverse winkelmodellen .

  Klik hier

  Dit zal sluiten in 20 seconden

  Contactform