Licht is een belangrijk fenomeen voor de mens. De invloed van licht op de mens betreft uiteraard ons dagritme maar heeft ook effecten op ons cortisol-en melatonine niveau. De mens richt zich op het ritme van de zon en heeft ook een innerlijke klok die zich bewust is van de lengte van de dagen. Zowel in de zomer als in de winter. Onze ogen spelen hierbij een cruciale rol. De ogen verzamelen namelijk het licht uit onze omgeving en geven deze informatie door aan onze hersenen. Het licht heeft een spectrale samenstelling: overdag voornamelijk de kleuren in het blauwe spectrum en ’s avonds in het rode spectrum. De overgang van dag naar nacht heeft invloed op een aantal fysiologische processen: de hoeveelheid cortisol en de hoeveelheid melatonine. Dit zijn de twee hormonen die ons ritme regelen. Het is belangrijk om te weten dat ons organisme geen onderscheid maakt tussen kunstmatig en natuurlijk licht. Wij zijn als mens dus in staat om deze processen te beïnvloeden.

 

Cortisol en melatonine

 

De hormonen cortisol en melatonine zijn eigenlijk tegenpolen van elkaar. Cortisol reageert op de blauwe lichtkleur van de dag en geeft ons energie. Cortisol verhoogt de alertheid en het concentratievermogen en compenseert eventuele stress situaties weer naar een normaal niveau. Melatonine daarentegen reageert vooral op de rode kleur van de avond en vanaf het schemeruur maken we dan ook meer melatonine aan. Het is een soort slaaphormoon; ons lichaam en onze geest worden er rustiger van en wij voelen ons prettig en kalm. Het is goed om te weten dat wij deze processen kunnen beïnvloeden met behulp van kunstlicht. Zo is het belangrijk om het juiste licht te hebben op scholen zodat de leerlingen actief zijn en goed kunnen leren. Op andere plekken is het juist belangrijk dat mensen zich comfortabel en rustig voelen. In een winkel bijvoorbeeld waar klanten zich prettig en rustig moeten voelen om rond te kijken en keuzes te maken. In kantoren daarentegen is het belangrijk om activerende verlichting te hebben zodat de prestaties zullen verbeteren.

 

Licht efficiënt inzetten

 

Bava Light Concepts kan u helpen uw kantoor of winkelruimte dusdanig te verlichten dat deze verlichting leidt tot de gewenste resultaten. Natuurlijk is er daglicht en is dat gratis maar niet altijd in de hoeveelheid die u wilt of op de momenten die u uitkomen. In de winter is er sowieso minder licht. Het kan dan al ’s middags om vier uur donker worden maar uw kantoor draait dan nog op volle toeren. Verlichting is dan belangrijk om het personeel comfortabel aan het werk te houden. Andersom kan natuurlijk ook: u heeft een modezaak met veel vensters waardoor het binnen onprettig fel licht is. Alleen werken met zonwering is dan niet voldoende, dit kan de ruimte juist weer te donker of bedompt maken. BAVA Light Concepts is u graag van dienst bij het opstellen van een perfect lichtplan zodat uw ruimte is voorzien van optimale verlichting.

Stuur een berichtBAVA Light Concepts Light Concepts
Sylvain Poonsstraat 14
2548 XX Den Haag

  • Openingstijden
  • Maandag:10.00-17.00
  • Dinsdag:10.00-17.00
  • Woensdag:10.00-17.00
  • Donderdag:10.00-17.00
  • Vrijdag:10.00-17.00
  • Zaterdag:10.00-17.00
Ondanks het Coronavirus zijn wij nog steeds geopend en beschikbaar voor u. UIteraard hebben wij wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Lichtplannen kunnen wij gewoon blijven maken. Wij hebben wel uw hulp nodig met het aanleveren van: foto's van het interieur, een plattegrond bij voorkeur met het interieur erin getekend of een schets van de ruimte met de hoofdmaten erin en een lijstje met wensen. Achteraf komen wij dan de ruimte nauwkeurig opmeten.
Zolang het mogelijk is blijven wij de verlichting ook voor u monteren.
Wij hebben een groot aantal producten extra aantrekkelijk voor u geprijsd.