Er bestaan nog veel misverstanden over LEDverlichting. Veel gehoorde uitspraken zijn dan ook:
LED is ongezellig
De eerste generatie LEDs waren koele kleuren (5000-6000 Kelvin). In het begin werden er dus veel armaturen verkocht met deze LEDs. Men had het al snel over dat ‘blauwe licht’. Inmiddels is er een brede range aan kleuren verkrijgbaar, varierend van kaarslicht (1800 Kelvin) tot daglicht (8000 Kelvin).
LED wordt niet warm
Een LED wordt wel degelijk warm, maar mag niet warm worden. De eerste generatie LEDs waren maximaal 1 Watt en werden daardoor niet heel warm. Het vermogen van hedendaagse LEDs loopt op tot ver boven de 100W. Bij de gloeilamp wordt 95% van de energie omgezet in warmte, bij de LED is dat 50-70%. Er komt wel veel minder warmte vrij dan bij de gloeilamp. Omdat de LED niet warm mag worden is deze altijd voorzien van een koelelement. Bij Bava integreren wij het koelelement altijd in het design van het armatuur.
LED kan niet worden gedimd
Een LED kan heel goed worden gedimd. Een LED heeft een driver (trafo) nodig om te kunnen branden. Of een LED gedimd kan worden hangt af van de gebruikte driver. Er zijn dimbare en niet dimbare drivers op de markt. De driver bepaalt dus uiteindelijk of de LED wel of niet dimbaar is.
Ik kan 70% op mijn energiekosten besparen
De energiebesparing hangt af van de toegepaste lichtbron. Elke type lichtbron heeft een bepaalde efficiëntie. De efficiëntie wordt uitgedrukt in Lumen per Watt (Lm/W), hoeveel licht geeft een lamp per Watt.
Hieronder staat een overzicht met de efficiëntie van verschillende lichtbronnen
Gloeilamp 10 Lm/W
Halogeenlamp 20-30 Lm/W
Compact fluorescentielamp 50-60 Lm/W
TL buis 80-100 Lm/W
Gasontladingslamp 80-100 Lm/W
Led 80-200 Lm/W
Hoeveel de besparing uiteindelijk is hangt dus af welke lichtbron er wordt vervangen en welke LED er wordt toegepast.