Er is een enorm aanbod in dimmers. Alle dimmers zijn echter in te delen in 4 soorten:

  • dimmers voor alleen gloeilampen
  • dimmers voor conventionele trafo’s en gloeilampen
  • dimmers voor elektronische trafo’s en gloeilampen
  • universeel dimmers

Hoe werkt een dimmer:

De netspanning is een sinusvormige beweging (afbeelding 1). Bij het dimmen wordt er een stukje van de sinus uitgeschakeld. Dit kan aan het begin van de sinus (afbeelding 2) en heet faseaansnijden of aan het einde van de sinus (afbeelding 3) en heet fase afsnijden. Door het “stukje uitschakelen” van de spanning, wordt de gemiddelde spanning lager waardoor een lamp zwakker gaat branden.

 

afb. 1 sinus

afb. 2 faseaansnijden

afb. 3 faseafsnijden

 

De gloeilamp kan met elk type dimmer worden gedimd, conventionele trafo’s worden met een faseaansnij dimmer gedimd en elektronische trafo’s worden met een faseafsnij dimmer gedimd. De universele bepaald zelf welk soort belasting er aan de dimmer zit. Elektronische en conventionele trafo’s mogen echter nooit gelijktijdig op een universele dimmer worden aangesloten. Een gloeilamp mag wel gecombineerd worden met een trafo.

 

Veel ledlampen en leddrivers kunnen op beide soorten dimmers worden aangesloten. Veel wat oudere typen dimmers zijn niet geschikt of werken niet optimaal ledverlichting. Gloei- en halogeenlampen geven nog maar 30-35% licht als de dimmer tot 50% wordt terug gedimd. Een ledlamp geeft dan 60-65% licht. De oudere dimmers hebben meestal een minimale waarde van ca. 20%, waardoor een gloei- of halogeenlamp nog maar 3-5% licht geeft. Een ledlamp geeft dan nog steeds 30-35% licht. Ook hebben de meeste oudere dimmers een minimale belasting van 20-50Watt nodig terwijl een ledlamp veel minder vermogen gebruikt. Hierdoor kan het gebeuren dat een ledlamp niet ver genoeg terug dimt of gaat knipperen.

 

Veel hedendaagse dimmers zijn speciaal voor ledverlichting ontworpen. Deze dimmers hebben een lagere minimale belasting en meestal een instel mogelijkheid om de minimale lichtsterkte in te stellen.

Ondanks de komst van speciale leddimmers is het altijd noodzakelijk om de combinatie van ledlamp en dimmer in de praktijk te testen op goed funtioneren. Veel fabriekanten hebben daarom dimmerlijsten met dimmers welke geschikt zijn voor hun producten.

 

Bij het gebruik van dimmers kan knipperen van de ledverlichting door storing op het lichtnet ontstaan. Zie hiervoor het artikel ‘Het knipperen van ledverlichting

 

Onderstaand vindt u een overzicht met de verschillende soorten namen voor de typen dimmers.

 

Verschillende benamingen dimmers
Faseaansnijdimmer Faseaansnijdimmer Faseafsnijdimmer
Gloeilampdimmer Halogeen dimmer Tronic dimmer
Triac Triac IGBT
Trailing edge Trailing edge Leading edge
R RL RC

Een gloeilamp dimmer is over het algemeen ongeschikt voor ledverlichting.

Een universeeldimmer herken je aan het teken RLC

Stuur een bericht

    [honeypot lastname]

    Upload uw bestand (maximaal 15 MB):


    BAVA Light ConceptsLight Concepts
    Sylvain Poonsstraat 14
    2548 XX Den Haag

    • Openingstijden
    • Maandag:gesloten
    • Dinsdag:10.00-17.00
    • Woensdag:10.00-17.00
    • Donderdag:10.00-17.00
    • Vrijdag:10.00-17.00
    • Zaterdag:10.00-17.00
    • Zondag:gesloten

    Ontvang gratis lichtadvies. Wegens succes verlengd tot 31 december!


    Laat uw ruimte stralen met ons gratis lichtadvies tot 31 december! Onze experts bekijken zorgvuldig de kenmerken en functies van uw ruimte om op maat gemaakt advies te bieden. Ontdek de perfecte plaatsing en stijlvolle verlichting die past bij uw behoeften. Maak nu een afspraak en geef uw ruimte het licht dat het verdient!

    Bovendien kunt u profiteren van kortingen tot 50% op diverse winkelmodellen .

    Klik hier

    Dit zal sluiten in 20 seconden