Alle energiebedrijven sturen toonfrequente signalen over het lichtnet voor bv. het schakelen van lantarenpalen, de boiler, omschakelen tussen hoog- en laagtarief.
Verlichting (speciaal in combinatie met dimmers) reageert op deze toonfrequente signalen, wat zich uit in knipperen van de lampen. 7 uur ’s-Ochtends en 11.00 uur ’s-Avonds zijn vaste tijdstippen waarop de verlichting kan knipperen, omdat er dan geschakeld wordt tussen hoog- en laag tarief. Ook kunnen gebruikers die grote vermogens vragen, zoals stofzuigers en wasmachines, voor problemen zorgen. Zet de verlichting maar eens in een lage stand en zet dan de stofzuiger aan. U zult zien dat de verlichting dan knippert. Ook kunnen lokale omstandigheden een rol spelen: een huis dat dicht bij een trafohuis staat zal er meer last van hebben dan een huis aan het einde van de kabel.
Met het toonfrequent filter in de dimmers wordt een groot deel van deze signalen tegengehouden, maar kan geen garantie zijn dat er helemaal geen invloeden van buitenaf meer zichtbaar zijn.
Alle dimmers hebben last van deze problemen. De combinatie van dimmer en ledlamp kan wel verschillend reageren. Zelfs halogeen- en gloeilampen hebben er last van, echter deze zie alleen even in lichtsterkte fluctueren en niet knipperen, zoals bij ledverlichting.
Op de site www.toonfrequent.nl wordt uitgelegd wat er precies op het lichtnet gebeurd en wat daarvan de gevolgen zijn.
Systemen die met 1-10V of DALI worden gedimd hebben geen last van deze toonfrequente signalen.
Bij het door ons gebruikte systeem Xcomfort van Eaton zit een toonfrequent filter ingebouwd, waardoor dit knipperen tot een minimum wordt beperkt. Ook heeft Xcomfort 1-10V dimmers waarbij dit probleem helemaal niet optreedt.