De eerste generatie LED lampen was alleen instaat wit licht te produceren, tegenwoordig vind je naast witte LED lampen ook RGB LED lampen, die zijn instaat alle kleuren van de regenboog te tonen. RGB staat voor Rood-Groen-Blauw. Met die drie kleuren kan je tal van combinaties maken die andere kleuren en kleurvaraties opleveren. De geavanceerde RGB-led lampen kunnen wel zestien miljoen tinten licht produceren.
Halfgeleiders beinvloeden de kleur van het licht
Het anorganische (niet organische) materiaal van P- en N-halfgeleiders, aangestuurd door jou als gebruiker, beinvloeden de hoeveelheid stroom die door de LED heen stroomt. De vrijgekomen stroom bepaalt daarna de kleur van het te produceren licht. Zo werkt rood licht bijvoorbeeld op basis van een lage hoeveelheid stroom en vergt blauw licht weer veel elektriciteit. Er bestaan ook zogeheten OLED, dat zijn LED lampen die werken op basis van organische halfgeleiders.
Dimmen is een andere manier om een net andere kleurtint te genereren is, van bijvoorbeeld fel naar doffer groen of rood licht.
Hoe komt wit licht bij een LED totstandt?
LED verlichting kan niet rechtstreeks wit licht produceren. Via een omweg lukt dat wel:
- Door middel van een blauwe LED met een fosforcoating kan wit licht op basis van fluorescentie ontstaan.
- Als rode, blauwe en groene LED wordt gecombineerd wordt het resultaat wit licht.